Bilgisayar Genel Haberler İnternet Teknoloji

Uzaydan İnternet Sağlanması Konusunda Karşılaşılan Engeller

uzaydan-internet-saglanmasi-konusunda-karsilasilan-engeller-705x290

OneWeb ve SpaceX gibi teknoloji devlerinin bulunduğu bir grup, uzaydan insanlık için internet sağlama peşindeler. Peki bu konuda ne gibi engellerle karşılaşıyoruz?

Çağımızda internet en büyük dönemlerini yaşıyor. Birçok konuda öncü olan bu bilgi paylaşım platformu, neredeyse bütün insanlar tarafından kullanılabildiği için çoğu işlemimizi gerçekleştirebileceğimiz bir sistem haline geldi. İnternetin bu kadar büyümesiyle birlikte insanların her zaman yanında taşıyabildikleri mobil cihazlar, kullanıcılarının internete sahip olabilmesi adına bu platforma uyumlu halde yapılmaya başlandılar. İnternet gereksinim, kullanım ve iletişim bakımından önemli bir platform haline gelince de içlerinde İskandinav ülkerinin de bulunduğu birkaç ülke, internete doğrudan erişimi bir temel insan hakkı olarak anayasalarına eklediler.

Bu gelişmelerin ardından içlerinde OneWeb ve SpaceX gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu birkaç firma, insanlığın ihtiyacı olan interneti hızlı bir şekilde uzaydan sağlama planları yaptılar. Bu planlar teoride oldukça iyi ve yararlı olsa da pratikte hiç göründüğü kadar kolay değiller.

SpaceX-building

 Altyapı Sorunları

Öncelikle bu işlem için çok büyük ve detaylı altyapı sisteminin kurulması gerekiyor. Proje bütün Dünya'yı kapsadığı için böyle bir altyapının oluşturulması son derece zor ve masraflı olacaktır. Ayrıca bu altyapının yanı sıra merkezi bölgelere o bölgelerde bulunan yapıların kullandığı internetin veri transferini gerçekleştirecek, en azından 2.4 metre çapındaki uyduların kurulması gerekli. Bu uydular hem Ku-band'ından hem de Ka-band'ından eş zamanlı veri alışverişini gerçekleştirebilecek özelliklere sahip olmalılar.

Uydular hem Ku-band hem de Ka-band kullanmak zorundalar. Bunun nedeni şu; Ku-band 12 GHz ile 18 GHz arasındaki frekansları kapsıyor. Düşük frekanstan dolayı bu band, Ka-band'a göre kötü hava koşullarında çok daha güvenli ve verimli olabiliyor. Ka-band ise 26.5 GHz ile 40 GHz arasındaki frekansları kapsıyor. Ka-band bağlantı türü Ku-band'tan daha az sağlam olsada veri transferi konusunda çok daha hızlı. Bu nedenle OneWeb ve SpaceX bu iki band türünü de kullanmayı amaçlıyor. Bu band yapılarını kullanan OneWeb, şimdiden uydu altyapısı tamamlandığında dünyanın herhangi bir yerinde bulunan ticari havayolları için düşük gizlilikli genişband hizmeti sağlayabileceğini açıklamış durumda.

network_350_4ba0b2feaa29f

Bu iki teknoloji devinden daha gizemlisi olan SpaceX, internet sağlama planlarını şimdilik açıklamış değil. SpaceX, bilinene göre LEO irtifasında (yani alçak yörüngede) konumlandırılacak 4000 uydusunun yerleştirilme planlaması üzerinde çalışıyor. Alçak yörüngede bulunan uydular ile internet sağlamayı amaçlayan SpaceX'in CEO'su Elon Musk, bu planlarını dünyanın ücra köşelerindeki insanlara internet sağlamak amacıyla gerçekleştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Maliyet

SpaceX ve OneWeb'in gerçekleştirmeyi planladıkları bu projelerin en büyük engellerinden birisi de "projenin maliyeti". Bu konuda OneWeb'e göre çok daha paylaşımcı olan SpaceX, planladığı sistemin 2.5 ile 3 milyar dolar arasında bir maliyeti olabileceğini bildirdi. Önceden böyle bir sistemin planlamasını yapmış ve maliyetini 10 milyar dolar olarak bildirmiş olan Teledesic'e göre çok daha uygun bir fiyat olsa da 3 milyar dolar hiç küçümsenecek bir rakam değil. SpaceX bu yılın başlarında Google'dan 1 milyar dolarlık yatırım parası aldı, fakat bu parayla bile SpaceX böyle bir projenin altından kalkamayabilir. Bu nedenlerden ötürü yapay zeka ve uzay taşımacılığı gibi konularda yoğunlaşmış olan SpaceX'in bu riski göze alıp almayacağı bilinmiyor.

iStock_000015409437Small-646x363

Fırlatma

Bildiğiniz gibi projelerin gerçekleştirilmesi için uyduların uzayda belirlenmiş olan konumlarına ulaştırılması gerekiyor. Bu konumlara uyduları fırlatmak konusunda SpaceX, OneWeb'ten çok daha avantajlı çünkü şirketin önceki projelerinde kullandığı birçok roketi bulunuyor. OneWeb ise uyduları konumlarına fırlatmak için Rus bir şirketle anlaştı. 2017 yılında 10 uyduyu, Rus Soyuz Roketi'ni kullanarak yörüngeye çıkarmayı planlayan şirket, bir anlamda diğer fırlatmalar için deneme yapacak. Bu fırlatma başarı ile sonuçlandığı takdirde OneWeb, her biri 32 uyduyu taşıyacak 20 adet roketiuzaya fırlatacak. Ayrıca şirket, 3 adete kadar uydu taşıyabilecek olan Richard Branson'un özel roketlerinden 39 tanesinin fırlatılması için anlaşma imzaladı. Bütün bu roketlerin sayısı toplandığında 2017-2019 yılları arasında OneWeb, uzaya 648 adet uydu fırlatmış olacak.

26819_3

Bütün bu engellerin bir gün çözülebileceğini ve hem SpaceX'in hem de OneWeb'in uzaydan interneti sağlayabileceğini umuyoruz. Bazı firmaların iddia ettiği gibi bu internete erişim bedava mı olur bilinmiyor fakat her yerde kullanılacak kaliteli bir internet bağlantısı için ödenecek fiyat, çok abartılmadığı sürece kullanıcıları rahatsız etmeyecektir.

Kaynak: TechCrunch 

Yazar Hakkında

Mustafa SEVİNÇ