Eğitim Genel Haberler

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü Aziz Sancar Kazandı!

2015-nobel-kimya-odulu-nu-aziz-sancar-kazandi-705x290

Nobel ödüllerinin resmi Twitter sayfası @NobelPrize, 2015 yılının Kimya dalında ödül kazananları belirledi. Kazananlar arasında Aziz Sancar da bulunuyor.

 

Dünyanın sanat ve bilim alanında en prestijli ödüllerini dağıtan Nobel, resmi Twitter sayfasından 2015 yılında Kimya dalında ödül kazanan isimleri duyurdu. ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Thomas Lindahl’la birlikte Aziz Sancar, bu ödülü almaya hak kazanan isimler oldular. Sancar, Orhan Pamuk’tan sonra Türkiye’den Nobel ödülünü kazanan ikinci kişi oldu. 

Mardin doğumlu olan ve İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirip ABD’ye yerleştikten sonra buranın vatandaşlığına geçen Aziz Sancar, DNA’nın hücreler tarafından nasıl yenilendiğini ve genetik bilginin korunması alanında yaptığı çalışmalar sonucu bu ödüle layık görüldü. Sancar ayrıca kanser tedavisinde kullanılan ‘ritmik saat’ ile dünya tıp tarihinde önemli bir buluşa da imza atmıştı.

69 yaşındaki Aziz Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1977'de Dallas'ta bulunan Teksas Üniversitesi'ni tamamladı. Şu anda da Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Biyokimya ve Biyofizik bölümlerinde ders veriyor. 

Nobel ödülleri 10 Aralık tarihinde teslim edilecek ve toplam 3 milyon İsveç kronu (yaklaşık 2.8 milyon TL) tutarında olacak. Aziz Sancar'ı biz de yürekten tebrik ediyoruz.
 

Yazar Hakkında

Kenan ULUDAĞ